Кирил Стремусов - един от най-видните руски пропагандисти и зам.-ръководител на

...
Кирил Стремусов - един от най-видните руски пропагандисти и зам.-ръководител на
Коментари Харесай

Назначен от Кремъл управител на Херсон загина

Кирил Стремусов - един от най-видните съветски пропагандисти и зам.-ръководител на окупационната администрация в Херсонска област – е умрял. Той е намерил гибелта си в резултат на случай край град Геническ на 9 ноември, заяви украинската осведомителна агенция „ Униан “.

За гибелта му удостоверяват и от съветска страна – назначеният от Кремъл регионален шеф на Херсонска област Владимир Салдо направи изключително изказване, а известният „ Телеграм “ канал „ Ридовка “ също посвети няколко изявления на Стремусов. Не е ясно какъв тъкмо случай е лишил живота му.

Според съветската версия, представена от държавната агенция РИА Новости, повода била " пътен случай ". " Той почина на територията на Херсонска област, до момента в който се движеше с кола, попаднала в злополука ", гласи известието.

Според някогашния зам.-министър на Украйна Антон Геращенко случаят, при който 45-годишният съветски прокурист е умрял, „ явно е квалифициран от ФСБ “, защото Стремусов се е противопоставял на отстъплението от Херсон.

„ Кирил Сергеевич беше добър другар на публицистичния ни екип. Той остави брачната половинка и децата си. Изпращаме откровени съболезнования на фамилията му “, гласи известието в " Ридовка " за 45-годишния прокурист на Кремъл в Украйна.

Кирил Стремусов е роден в Голмовски, Донецка област. Израства там, а по-късно учи в Западноукраинския народен университет. През 2007 година заема управителна служба в Киевския комитет по риболовство. Две години по-късно подава оставка и отпътува за Херсон. През 2011 година отпътува за Съединени американски щати, където прекарва 5 години. В това време написа книга и работи.

Между 2018 и 2019 година е ръководител на Херсонския клон на Социалистическата партия на Украйна, а през 2021 година става член на проруската партия " Держава ".

След началото на войната става заместник-ръководител на регионалната администрация в Херсон - област, която беше нелегално анексирана от съветския президент Владимир Путин. Освен това Стремусов неведнъж е заявявал, че " връщането на Херсонска област към Украйна е невероятно ", предава думите му " Ридовка ".

Припомняме, че украинците проведоха мащабно контранастъпление в Херсон, принудиха руснаците да се изтеглят на другия бряг на река Днепър и безусловно да опразнят града.
ТЕМА преди 17 минути 419 преди 2 часа 317 преди 3 часа 535
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР